100 års jubilæum Sikringen

 

For præcis 100 år siden åbnede Sikringsanstalten i Nykøbing Sjælland for første gang dørene til den Psykiatriske afdeling i Danmark, der huser Danmarks ”farligste kriminelle sindssyge”. En afdeling der gennem tiden har været på en helt særlig rejse. I den anledning har journalist Jesper Vaczy Krag udgivet bogen ”Sikringen”, der på fineste vis beskriver den særlige historie og udvikling, som Sikringen har gennemgået. Det er spændende læsning, og for første gang er historien beskrevet i et samlet værk.

Vores bidrag:

Vi, der er tilknyttet De Psyko-Fysiske Konsulenter, har et helt specielt forhold til ”Sikringen” og de ansatte. Vi har i mange år undervist personalet i konflikthåndtering. Overlæge Per Balling, som tiltrådte afdelingen i 2007 udtaler bla. i bogen: ”I 2008 skete der noget rigtigt spændende – Region Sjælland bevilligede faktisk seks millioner kroner, det er altså mange penge, til Psyko-Fysisk uddannelse og relationskursus til at uddanne personalet. Og man hyrede nogle folk i en anden Region til at sammensætte et undervisningsprogram i samarbejde med Sikringsafdelingens ledelse. Man fik simpelthen nogle af de bedste i Danmark til at komme og undervise”.

Den udtalelse er vi meget beærede over, og vi er klar over, at det vi har bidraget med, har været med til at give et helt unikt resultat. Det har kun kunnet lade sig gøre fordi Region Sjælland og ledelsen på Sikringsafdelingen turde satse, og at de kunne se, at der skulle forandring til for ændre kulturen og højne sikkerheden til glæde for både personalet og patienterne. Målet var bla. en mere sikker og tryg arbejdsplads.

I bogen kan man over flere sider læse udtalelser fra overlæge Per Balling og afd. sygeplejerske Marianne Friis Lindegaard. De beskriver hvordan vi har indarbejdet den Psyko-Fysiske træning, med relationsarbejdet, de fysiske rammer, ressourcerne, behandlingsplaner mm. En vigtig del har også været udviklingen og arbejdet med APG-Arousal Profil & Guidelines, som er en enkel og overskuelig voldsforebyggende metode. En systematisk måde at arbejde på, og som i dag, sammen med bla. den Psyko-Fysiske træning har gjort, at afdelingen er landets mest sikre og trygge arbejdsplads inden for psykiatrien. Vi har omsat teori til praksis, og vi har trænet alle tænkelige situationer. Som Marianne så fint beskriver det: ”Det har simpelthen givet personalet så stor en dygtighed, at der ikke rigtigt er noget, der kommer bag på dem mere”.

En fantastisk udmelding og noget det glæder os meget. Virkelig et flot stykke arbejde af personalet.

Flytning til Slagelse:

I 2015 flyttede ”Sikringen” til Slagelse. Nye rammer og nye muligheder opstod, og som Per Balling udtrykker det, så mener han at både uddannelsen og de nye og bedre fysiske rammer i Slagelse har bidraget til mange positive ændringer. Der er flere ting der kan lade sig gøre i et trygt miljø, og her opstår der også ideer til nye aktiviteter. Så der skete faktisk en positiv udvikling af muligheder i den forbindelse, bla. med ansættelse af ny faggrupper. Og det var virkelig skægt at være med til. Det var næste som at være med på et vinderhold. Vi har været utroligt begunstiget, og det er kommet patienterne til gode. De trængte også til et løft.

En dejlig positiv udvikling, som er vigtig at dele, særligt når vi efterfølgende kan konstatere at hele personalegruppen og patienterne har været på samme ”vinderhold”.

Patienterne:

Med til historien hører også fortællingen om de mere end 400 mænd og kvinder, der har været indlagt på Sikringen igennem de sidste 100 år. I bogen beskrives udvalgte livsforløb før, under og efter indlæggelsen. Et særdeles vigtigt bidrag til historien.

 

Vi kan klart anbefale at I læser bogen, som bla. kan købes på Syddansk Universitetsforlag.

 

Kontakt os gerne hvis du vil vide mere om hvad vi kan tilbyde, og på vores hjemmeside kan du læse mere om vores APG – Arousal Profil & Guideline, som vi i dag udbyder til alle fagområder, hvor der er brug for særlige værktøjer til at forebygge og håndtere risiko og voldsom adfærd.